Ruta to roślina posiadająca cenne walory lecznicze, która ceniona jest także za walory ozdobne. Ogrodnicy wykorzystują ją między innymi do tworzenia niskich żywopłotów. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na uprawę ruty? Jak wybrać nasiona tej rośliny?
Ruta zwyczajna – podstawowe informacje
Ruta to roślina, która na stałe wpisała się w polski krajobraz. Jest ona zaliczana do rodziny rutowatych. W naturalnych warunkach występuje w Europie. W tym momencie można ją spotkać na niemal wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Ruta posiada wzniesioną, drewniejącą na dole łodygę, która osiąga wysokość 1 metra. Liście tej rośliny są podwójnie lub potrójnie pierzastosieczne. Obupłciowe kwiaty ruty mają kolor żółty. Okres kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa do sierpnia. Ruta jest rośliną wieloletnią. Jej cechą rozpoznawczą jest mało przyjemny zapach i bardzo gorzki smak. Jest ona rośliną leczniczą. Znajduje również zastosowanie w kuchni.
Jakie właściwości posiada ruta?
Ruta to roślina, która została doceniona przez medycynę naturalną. Zawarte w niej związki sprawiają, że charakteryzuje si ona działaniem przeciwbólowym, żółciopędnym, rozkurczowym, uspokajającym, wiatropędnym. Surowcem zielarskim jest ziele ruty, które charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych, flawonoidów, witamin i minerałów.
Młode liście ruty znajdują zastosowanie jako dodatek do surówek i sałatek. Wykorzystuje się je także do konserwowania mięs, przygotowywania gulaszu i bigosu. Wykorzystuje się ją również do aromatyzowania herbat, napojów alkoholowych i napojów owocowych.
Ogrodnicy docenili walory ozdobne ruty – w niektórych ogrodach tworzy się z niej niskie żywopłoty. Ciekawostką jest fakt, że ruta w ogrodzie jest w stanie skutecznie odstraszać koty. Jest także rośliną miododajną (jej kwiaty przyciągają pszczoły).
Co powinniśmy wiedzieć o uprawie ruty?
Ruta jest rośliną, która znajdzie wiele zastosowań w polskich ogrodach. Wykazuje ona dużą odporność na mróz, dlatego może być traktowana jako roślina wieloletnia. Stanowisko dla ruty powinno być osłonięte od wiatru, gdyż silny podmuch mógłby połamać łodygi rośliny. Ważny jest również stały dostęp do słońca.
Ruta zwyczajna będzie rosła na glebie piaszczystej, a także piaszczysto-gliniastej. Jeżeli jest to możliwe, zapewnijmy jej żyzne podłoże – będzie wówczas plonować obficie. Idealne pH gleby dla ruty powinno się wahać od 6,6 do 7,2.
Doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie ruty w towarzystwie szałwii i tymianku. Trzeba jednak unikać sadzenia jej w pobliżu majeranku.
Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w przypadku ruty jest regularne przycinanie (jest ono konieczne zwłaszcza wiosną). Ruta nie musi być nawożona.
Choć ruta zwyczajna wykazuje odporność na mrozy, dobrze jest zabezpieczyć ją na zimę (na przykład poprzez okrycie słomą).
Kupujemy nasiona ruty
Rutę rozmnaża się z nasion lub poprzez podział sadzonek. Osoby zamierzające posadzić tę roślinę w swoim ogrodzie powinny zainwestować w najwyższej jakości nasiona. Wybór ekologicznych, pochodzących od sprawdzonych producentów nasion jest konieczny zwłaszcza, gdy zamierzamy wykorzystywać tę roślinę do celów kulinarnych. Dodatkowo nasiona wysokiej jakości dają nam gwarancję kiełkowania, czego nie możemy powiedzieć o nasionach kupowanych na wagę. Warto jest kupić tylko taką ilość nasion ruty, która jest nam naprawdę potrzebna. Jeżeli zdecydujemy się na ich przechowywanie, należy umieścić je w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym pomieszczeniu.