Układ immunologiczny człowieka nieustanne jest narażony na czynniki zewnętrzne prowadzące do infekcji o różnym podłożu. Osłabiony organizm to istny raj dla bakterii i wirusów będących przyczyną wielu infekcji czy poważniejszych chorób, których staramy się unikać. Pomimo stosowania suplementów diety wzmacniających odporność, wielu z nas nie omija przeziębienie czy grypa. Często jest to wynikiem nieodpowiedniego żywienia skutkującym niedoborem podstawowych składników odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Dbanie o zdrowie należy zatem zacząć od umiejętnego komponowania posiłków zawierających wszystkie mikro i makroelementy potrzebnych do przeciwdziałania czynnikom chorobotwórczym. Wystarczy wprowadzić do swojej codziennej diety kilka modyfikacji, dzięki którym można zauważyć zdecydowaną poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Zatem co jeść, żeby nie chorować?
Czerwona papryka
Dla wielu koszmar z dzieciństwa, dla innych cenne źródło witaminy C. Wbrew powszechnemu przekonaniu, to papryka, a nie cytryna zawiera więcej witaminy C, która przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego człowieka. Jedząc słodką, czerwoną paprykę dostarczamy do organizmu również inne, cenne witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze. Czerwoną paprykę najlepiej spożywać w postaci surowej – wtedy zachowuje ona swoje prozdrowotne właściwości.
Tłuste ryby
Coraz więcej osób dostrzega potencjał, który tkwi w rybach czy owocach morza. Trzeba przyznać, że w polskiej kuchni raczej króluje mięso zwierzęce aniżeli ryby. Cieszy jednak fakt, że coraz więcej Polaków serwuje na swoich talerzach różne rodzaje ryb, które są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 . Te z kolei przyczyniają się do poprawy działania układu odpornościowego, jak również korzystnie wpływają na pracę mózgu czy łagodzą stany zapalne w organizmie. Kwasy omega-3 znajdziemy m.in. w łososiu czy makreli.
Czosnek
Walory zapachowe czosnku pozostawiają wiele do życzenia, jednak jego właściwości prozdrowotne stawiają go w gronie produktów spożywczych najbardziej sprzyjających układowi odpornościowemu. Zawarta w czosnku allicyna skutecznie zwalcza infekcje bakteryjne, dzięki czemu tak często jest stosowany w leczeniu przeziębień. Czosnek można dodawać do wielu potraw, nawet pomimo bardzo intensywnego smaku i zapachu.
Szpinak
Ta roślina często przywodzi na myśl przykre doświadczenia z dzieciństwa, kiedy rodzice zmuszali nas do jedzenia szpinaku. Obecnie coraz częściej pojawia się na naszych talerzach, co korzystnie wpływa na stan naszego układu immunologicznego. Dzieje się tak na zawarte w nim witaminy z grupy A i C, jak również innych minerałów jak wapń, potas czy żelazo. Aby zachować jego cenne właściwości, szpinaku nie należy poddawać intensywnym obróbkom termicznym, gdyż wtedy pozbywamy się z niego wszystkiego, co najlepsze.
Miód
Produkt spożywczy z rodzaju tych, które się nie psują. Miód w zależności od rodzaju posiada swój charakterystyczny smak i zapach, który ma swoich miłośników, jak i przeciwników. Miód jest obecny w kuchni od zarania dziejów i niezwykle często stosowany w przypadku zachorowań na przeziębienia czy grypę. Jego skuteczność w walce z chorobami jest możliwa dzięki obecności enzymów o działaniu antybiotycznych przyczyniających się do produkcji przez nas organizm dobrych bakterii. Miód może pochwalić się bogactwem witamin i mikroelementów, które znacznie poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu.