Mieszanki przyprawowe – przegląd produktów dostępnych na rynku

by redakcja serwisu
przyprawy

Kuchnia bez przypraw nie istnieje. Podkręcają smak potraw, poprawiają aromat i sprawiają, że jedzenie staje się niezwykłą przygodą. Pieprz, sól, majeranek, chili to popularne przyprawy, które często goszczą w polskiej kuchni. Jednak na rynku dostępne są także mieszanki przypraw. Jak ich używać?

Czym są mieszanki przyprawowe?

Mieszanki przyprawowe są wyselekcjonowanym połączeniem ziół, warzyw i przypraw korzennych. Takie połączenie pozwala tworzyć niezwykle aromatyczne przyprawy, które pasują do różnych potraw. Mieszanki bazują na tradycyjnych recepturach, znanych od wieków. Tego typu produkty są wygodną alternatywą dla stosowania osobnych przypraw i ziół. Każdy kraj ma swoje własne tradycje kulinarne, które wyróżniają właśnie mieszanki przypraw. Dobrym przykładem mogą tu być tradycyjne mieszanki charakterystyczne dla wschodnich kultur, takie jak indyjska garam masala czy chińska przyprawa pięciu smaków, w których składzie znajdziemy m. in. cynamon, kozieradkę, pieprz czy nasiona kopru włoskiego.

Najpopularniejsze mieszanki przyprawowe

Chcąc urozmaicić naszą kuchnię lub nadać jej niecodziennego smaku, warto odwiedzić sklep z przyprawami, by wybrać najlepsze mieszanki z całego świata. Do najpopularniejszych mieszanek należy garam masala, zatar czy zioła prowansalskie.

Garam masala to indyjska mieszanka przypraw, która podkręca smak potraw nie tylko kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzi między innymi: pieprz, kolendra, czarny pieprz, kardamon czy gałka muszkatołowa. Świetnie podkręca smak dań mięsnych, warzywnych, a także zup. Dobrze komponuje się z kurczakiem czy z tofu.

Zatar to bliskowschodnia mieszanka przypraw. W jej skład wchodzi sumak, sezam, majeranek, tymianek, oregano, a także sól. Łączy się z daniami mięsnymi i warzywami. Odmienia smak tradycyjnych kanapek z wędliną. Sprawdza się jako marynata do mięsa na grilla.

Zioła prowansalskie, z kolei, to mieszanka pochodząca z Włoch. To połączenie tymianku, rozmarynu, majeranku, oregano, bazylii, szałwii, mięty pieprzowej. Mieszanka podkręca smak zup, sosów ziołowych, sałatek.

Zobacz również te artykuły

Zostaw komentarz