Rolniku, Ty też możesz zmniejszyć emisję CO2!

by redakcja serwisu
Emisja dwutlenku węgla w rolnictwie

Emisje CO2 są głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia. Wpływają na nie warunki klimatyczne, wzrost gospodarczy, liczba ludności, transport i działalność przemysłowa. Obecnie na emisję dwutlenku węgla do atmosfery wpływa również rolnictwo poprzez intensywne uprawianie pól tradycyjnymi metodami, które uwalniają CO2.

Jak zapobiec zmianom klimatycznym?

Jeszcze niedawno cały świat żył informacjami o pożarach lasów w Amazonii. Ich skutki mogą stać się nieodwracalne i dotkną nie tylko mieszkańców Brazylii, ale i pozostałych krajów. Jak wiadomo, rośliny, rosnąc, pochłaniają dwutlenek węgla i wbudowują go w siebie. Podczas ich spalania i rozkładania się ściętego drewna zmagazynowany w nich węgiel trafia znowu w większości do atmosfery. Dotychczasowe pożary lasów deszczowych doprowadziły do wyraźnego wzrostu emisji tlenku węgla i dwutlenku węgla. Jednak nie tylko wypalanie czy ścinanie lasów powoduje większą emisję CO2 – również zwykła uprawa roli, w szczególności poprzez intensywne uprawianie pól tradycyjnymi metodami. Istnieją jednak technologie, które pomagają zredukować wydzielanie owej substancji do atmosfery.

Jakich zmian można dokonać w rolnictwie dla redukcji emisji CO2?

– Wielokrotne przejazdy maszynami do tradycyjnej uprawy roli powodują degradację struktury gleby. Dlatego o wiele pożyteczniejsze dla ekosystemu jest stosowanie uprawy pasowej za pomocą technologii Mzuri Pro-Til , która ma zrównoważony wpływ na środowisko. Rezygnacja z odwracania gleby, tzw. orki i jej intensywnego spulchniania, a także mniejsze zużycie paliwa redukują emisję CO2 oraz N2O. Ściernisko i duża ilość resztek roślinnych na powierzchni gleby chronią ją przed nadmiernym parowaniem wody, utratą struktury, zaskorupieniem, erozją wodną i wietrzną czy zmywem powierzchniowym oraz korzystnie wpływają na aktywność biologiczną organizmów glebowych – mówi Marek Różniak, prezes firmy Mzuri.

Zastosowanie uprawy pasowej dodatkowo tworzy idealne warunki do szybkich i wyrównanych wschodów roślin, pozwalając im wykazać swój pełny potencjał biologiczny. Umieszczenie nawozów w uprawionych pasach gleby, w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni, zapewnia roślinom łatwy i stały dostęp do składników pokarmowych. Elementy te oraz korzystne warunki powietrzno-wodne w całym okresie wegetacji pozwalają uzyskiwać wysokie plony roślin o bardzo dobrej jakości.

– Pamiętajmy, że to właśnie ziemia stanowi wielopokoleniowy kapitał każdego gospodarstwa. Dzięki zastosowaniu uprawy pasowej możemy lepiej ochronić glebę przed erozją, ustabilizować jej strukturę, spulchnić glebę tylko w strefie wzrostu roślin, co zapewni warunki do prawidłowego rozwoju korzenia, ale również zmniejszy zużycie paliwa i oszczędzi nasz czas – dodaje Różniak.

W obecnych czasach kryzysu klimatycznego należy robić wszystko, by obniżać emisję CO2 do atmosfery we wszystkich sektorach gospodarczych. Droga do celu nie będzie łatwa, jednak jeśli wprowadzimy w życie pewne zmiany, z pewnością w przyszłości każdy na nich skorzysta i uda się uratować ziemię przed katastrofą.

Zobacz również te artykuły

Zostaw komentarz